Tuesday, November 28, 2006

Fortjent kritikk fra Kristin


Bård Lahn i Natur og Ungdom fortsetter sammen med enkelte andre i miljøbevegelsen den endeløse hakkingen på SV i miljøspørsmålet. Søndag hadde Halvorsen fått nok.

– Dere er gode lobbyister, men dere må nå komme ut av rollen som en slags fraksjon i SV. Dere må nå begynne å oppsøke de andre partiene også!

Halvorsen har rett. Natur og Ungdom har på flere områder vært gode strateger. Men nå er de på ville veier.

Hvordan kan de glemme hvem som har snudd underveis i denne kampen? (Senterpartiet), hvem som er klimaverstingene (Arbeiderpartiet).

Det er synd å se at bevegelsen som ligger mitt hjerte nærmest, Changemaker, har tatt del i det store hylekoret - som skyter fullstendig feil.

SV er på veg mot kanonsuksess i denne regjeringen. Takket være knallhard kamp for de aller viktigste sakene i vår tid. Nå er det på tide at kreftene forenes og at vi holder tungen bent i munnen.

Halvorsens utspill

19 comments:

PilogBue said...

jojo, jeg er selvsagt enig med deg her, men fra et taktisk ståsted er det jo dessverre slik at NU ikke har stort annet valg, dersom de ønsker å bli hørt. SP og AP driter jo stort sett i NU, og det eneste NU kan håpe på et er at SV gjør det enda bedre i regjering.

Om de klarer det ved å være nedlatende og panserkritisk er jeg derimot meget usikker på. Men de kommer jo ikke på trykk ellers...

Sindre Stranden Tollefsen said...

"Om de klarer det ved å være nedlatende og panserkritisk er jeg derimot meget usikker på".

Nettopp. Og her er poenget.

Gi jernet så det gjør vondt - og det eneste du får er tyn.

Miljøbevegelsen har omfattende strategiske problemer.

Anonymous said...

Halvorsens kritikk ligner masse paa kritikken Changemaker fikk fra Hilde Frafjortd Johnsen. Hun foelte at hun gjorde masse i sin regjering, og at sivilsamfunnet ikke skjoente at hun var "the good guy", at vi alle egentlig skulle vaere venner.

Mener du at NU har noe som helst aa tjene med en kampanje mot et annet parti? For et hvilket som helst annet parti er det jo selvmord aa hoere paa NU.

SV burde skifte strategi fra sutring til aa peke paa hvordan SV er partiet som gjoer grasrotarbeid viktig. Det ligger i sakens natur at slikt arbeid er kritisk. Menneskelig slitsomt, det ser jeg. Men loefter man blikket saa er det en langsiktig fordel aa vaere partiet som aktivistene bryner seg paa.

Sindre Stranden Tollefsen said...

Nuvel. Lars sitt poeng funker et stykke på vei.

Men. Forskjellen mellom Hilde Frafjord Johnson var at hun bedrev vesentlig dårligere utviklingspolitikk i sin andre runde som utviklingsminister enn den første. Vi hadde altså et sammenlikningsgrunnlag for henne i posisjon.

Videre var andre partier mer progressive enn henne - og var i en posisjon hvor de kunne skape ny politikk - som var bedre. (les Frp).

Ingen av disse punktene er gjeldene for SV (Kristin) i regjering.

stale sorensen said...

SVs insats i regjeringen er en tragedie. De har på ingen måte klart å leve opp til sitt eget miljøalibi. Mange av NU og andres medlemmer har stemt SV og fellt den foregående regjeringen som førte en bedre miljøpolitikk.
De har all grunn til å føle seg sveket. Miljøbevegelsens kritikk er fullstendig berettiget desverre

Sindre Stranden Tollefsen said...

Kjære Ståle.

Jeg trenger ett.

Bare ett.

Eneste argument.

Du snøvler i innholdsløse fraser.

stale sorensen said...

Jeg kan selvfølgelig gi deg flere, men jeg skal gi deg ETT sånn til å starte med:

Grønne sertfikater. Den nye regjeringen har ikke vedtatt en felles nordisk ordning med grønne sertfikater. Den foregående regjeringen ville gjennomført en slik ordning.

Det er så mye å ta av, vil du virkelig ha mer?

Anonymous said...

spørsmålet er: ville SV fått større gjennomslag om partiet ikke var i regjering? Venter spent på svar (hjelpespørsmål: hva er forskjellen på et parti og en NGO?)
Kaare

stale sorensen said...

Javisst ville de det.
Den forrige regjeringen (H, V, Krf) hadde flertall for på Stortinget for sin miljøpolitikk med SVs stemmer. AP, SP og Frp ble da parkert på sidelinjen og Høyre ble skviset innad i regjeringen.
En lignende situasjon er nå umulig fordi SV er del av en flertallsregjering som fører en elendig miljøpolitikk

Sindre Stranden Tollefsen said...

For det første tror jeg ikke mlijøbevegelsen nå først og fremst har hisset seg opp over de grønne sertifikatene, det er vel primært gasskraftsaken.

For det andre: hvilke konkrete grep var det den forrige regjeringen gjorde for å bli en bedre miljøregjering enn denne?

Og videre - hvor interessant er det hvordan det politiske landskapet så ut da?

I den grad man skal snakke om realistiske alternativer har vi pr i dag ett - Frp og Høyre. Jeg mener å huske at Erna og Siv gjorde det ganske klart hva som hadde høyest prioritet av miljø og økonomi dagen etter rensingsvedtaket.

Anonymous said...

NGOer har ett mål, og det er å påvirke politikk slik at den blir mer som organisasjonen vil ha den.

De har ikke som mål eller som oppgave å spre kritikk på en rettferdig måte. Man kan kanskje kritisere media for dette, men NGOene er strategiske. Det er åpenbart at NU ser på SV som brohodet for sine standpunkt inn til makta.

Poenget med Hildesammenligningen var å påpeke NGOers posisjon, også når "venner" er i regjering. Hvor gode argumentene er i din (og også min!) mening er irrelevant i så måte.

God miljøpolitikk er forøvrig et element som går på tvers av Høyre-Venstreaksen. Såvidt jeg kan se er AP, FrP og Høyre værstingene.

stale sorensen said...

Du ba meg gi ett eksempel på SVs dårlige miljøpolitikk:
1.Uklar tale når det gjelder verning av norsk natur, SPs "vernepause" er i realiteten innført
2. Gasskraftutbyggingen i Barentshavet som ikke ga det vernetiltaket av Lofoten som var nødvendig
3. Fjerning av deler av de statlige insentivmidlene til kollektivtransport i storbyene
4. Vil du virkelig at jeg skal fortsette? jeg har mye mer..fortsetter gjerne jeg
Du lurer på om det fantes alternativer til denne regjeringen:
Neppe, men umoralen med den er at den er en flertallsregjering, en mindretallsregjering bestående av SV og AP ville gitt mye større slingringsmonn, da SV kunne truet med å bruke V og Krf som en del av en miljøkonstellasjon. I praksis ville dette gitt en bedre miljøpolitikk. Nå er SV bundet av AP og SP
Når det gjelder den forrige regjeringens miljøregnskap:
1. Rekordstor fredning av norsk natur
2. En mye mer forsiktig gassutvinningstakt i Barentshavet, total fredning av Lofoten (på trappene)
3. Man holdt seg til Kyoto avtalen
(Dagens regjering bryter den ved å bygge sine gasskraftverk

Dette kan bli et langt innlegg, tror jeg stopper der...

Sindre Stranden Tollefsen said...

Det er mulig jeg har oppfattet det galt, men i sentrum for klimadebatten står etter mitt skjønn debatten om gasskraftverkene.

Det er lett å forstå fra et miljøperspektiv. Ikke primært fordi Norge har så store utslipp, men fordi utvikling av renseteknologi er avgjørende.

Hvordan skjer denne utviklingen raskest? Jo ved å se den i praksis.

Slik kan den utvikles til en kostnads-og miljøeffektiv vare som kan eksporteres og gjøres effektiv i kampen mot utslipp også fra kullkraftverk.

Hvem markerer seg som det eneste partiet (som har realistisk mulighet til makt) som vil garantere rensing fra 2014- Jo SV. Jeg forstår egentlig ikke debatten om hvorvidt helt andre koalisjoner kanskje ville kunne vært mer ideelle. Det er bare ikke virkeligheten – og det kommer heller ikke til å bli virkelighet i den aktuelle fremtid.

Så - om å hakke på en part i regjeringen - og gjerne sine "venner".

Debatten om Hilde F Johnson kan ikke sees isolert fra hva som var innholdet i debatten. Strategien ble jo nettopp lagt opp omkring hvem som kunne være tilbøyelige til å støtte vårt prinsipp om illegitimitet knyttet til fattige lands gjeld.

Da vi så det ikke var noe å hente (fordi Frafjord aktivt motarbeidet oss!)pratet vi med andre i steden.

Kristin har jo aldri motarbeidet miljøbevegelsen. Derfor er ikke sammenlikningen særlig god.

stale sorensen said...

Poenget er jo at SV må øke Norges utslipp kraftig i noen år før den igjen reduseres med C02 renseanlegg (som ble initiert av Bondevik I ). Siden SV går bort fra kravet om "rensing fra dag en" bryter de i realiteten KYOTO protokollen. Det vil ta tiår å spare inn de økte utslippene SV i mellomtiden tillo og effekten blir liten ser man på Kyoto regnskapet.
I tillegg dytter man regningen for hele gildet foran seg. Det store argumentet mot gasskraft har hele tiden vært at den slettes ikke er lønnsom uten subsidier.

Støtter Co2 renseanlegg, initiert av en tidligere borgerlig regjering, støtter ikke AP (og dermed SVs) fremgangsmåte i denne saken.
Og her har jeg vel hele miljøbevegelsen med meg antar jeg...

Unknown said...

"SV er på veg mot kanonsuksess i denne regjeringen."'

...Jaha.. Interessant hva folk kaller kanonsuksess..

oakleyses said...

coach factory outlet, coach outlet store online, louis vuitton outlet, coach purses, tiffany and co, nike free, prada outlet, michael kors outlet, nike shoes, chanel handbags, kate spade handbags, louis vuitton outlet stores, gucci outlet, louis vuitton, prada handbags, louboutin, michael kors outlet, louboutin outlet, longchamp handbags, michael kors outlet, michael kors outlet, longchamp handbags, jordan shoes, tiffany and co, oakley sunglasses, burberry outlet, oakley sunglasses, christian louboutin shoes, oakley sunglasses cheap, coach outlet, michael kors outlet, air max, louis vuitton outlet, true religion jeans, louis vuitton handbags, burberry outlet, ray ban sunglasses, kate spade outlet, michael kors outlet, true religion jeans, air max, tory burch outlet, polo ralph lauren outlet, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo ralph lauren outlet, louboutin

oakleyses said...

coach factory outlet, coach outlet store online, louis vuitton outlet, coach purses, tiffany and co, nike free, prada outlet, michael kors outlet, nike shoes, chanel handbags, kate spade handbags, louis vuitton outlet stores, gucci outlet, louis vuitton, prada handbags, louboutin, michael kors outlet, louboutin outlet, longchamp handbags, michael kors outlet, michael kors outlet, longchamp handbags, jordan shoes, tiffany and co, oakley sunglasses, burberry outlet, oakley sunglasses, christian louboutin shoes, oakley sunglasses cheap, coach outlet, michael kors outlet, air max, louis vuitton outlet, true religion jeans, louis vuitton handbags, burberry outlet, ray ban sunglasses, kate spade outlet, michael kors outlet, true religion jeans, air max, tory burch outlet, polo ralph lauren outlet, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo ralph lauren outlet, louboutin

oakleyses said...

jimmy choo outlet, instyler, abercrombie and fitch, celine handbags, nfl jerseys, mac cosmetics, canada goose jackets, herve leger, soccer shoes, ugg boots, beats by dre, north face outlet, mcm handbags, ugg boots, ghd, soccer jerseys, vans shoes, canada goose outlet, uggs outlet, wedding dresses, babyliss pro, longchamp, ugg australia, new balance shoes, ugg pas cher, ferragamo shoes, lululemon outlet, canada goose, rolex watches, bottega veneta, canada goose, valentino shoes, marc jacobs, reebok outlet, uggs outlet, ugg boots, hollister, giuseppe zanotti, birkin bag, p90x, north face jackets, ugg, mont blanc, asics running shoes, nike roshe run, chi flat iron, moncler, canada goose uk, canada goose, insanity workout

oakleyses said...

ray ban, timberland boots, parajumpers, wedding dresses, moncler, vans, louis vuitton, supra shoes, air max, converse shoes, moncler, moncler, gucci, coach outlet store online, swarovski, montre homme, hollister, toms shoes, iphone 6 cases, oakley, pandora charms, moncler, karen millen, canada goose, juicy couture outlet, pandora charms, hollister, canada goose, ralph lauren, rolex watches, lancel, converse, louboutin, hollister clothing store, moncler outlet, swarovski crystal, baseball bats, pandora jewelry, juicy couture outlet, ugg, links of london, air max, ugg, thomas sabo, moncler