Friday, July 21, 2006

Innlegg fra undertegnede i Vårt Land

Dette innlegget stod på trykk i Vårt Land s.3 mandag 10.juli.

Når navleloet tar kvelertak

Hvorfor klarer aldri norsk offentlighet å synliggjøre hvem som virkelig tar konsekvensene av våre valg?

Det første, og klareste eksemplet er debatten om gasskraftverk. For den jevne nordmann blir det tegnet et bilde hvor hensynet til småsei og kobbe er det sentrale i debatten.

I bakgrunnen kveles de forsiktige pipene fra slumbarna i Bangladesh som neppe overlever neste storflom forårsaket av klimaendringer. De knebles effektivt av den norske offentlighet. Fra de mest offensive liberalistene til den stokk reaksjonære ansamlingen av kraftsosialister og – overraskende nok – den norske miljøbevegelsen – som i kor fremstiller dette som et nasjonalt anliggende.

Fra oss som hører argumentene fra innsiden av miljøorganisasjonene får man det noe overraskende svaret at dette handler om strategi. Det er visstnok slik at hvis man klarer å gjøre debatten om oljeutbygging tilstrekkelig nær (altså norsk), vil man ha større mulighet til å lykkes. Kanskje er det på tide å spørre seg hvorfor man nå er skjøvet over på defensiven av utbyggingsivrige frontsoldater fra næringsliv, lokalpolitikk og den alltids like reaksjonære Jens Stoltenberg?

Høstens WTO-debatt var et tilløp til de debattene vi trenger i årene som kommer. Dessverre sporet debatten av ved at Siv Jensen tok rollen som frontsoldat for de marginaliserte småbøndene i Afrika.

Debatten ble dratt ut i det perverterte da hun og Dagens Næringsliv tegnet et bilde hvor man skulle velge mellom norske og afrikanske bønder. Det hele ble en dårlig skjult dekkoperasjon for deres egentlige oppgjør, det om overføringene til landbruks-Norge.

For dem av oss som hadde ønsket oss en felles dugnad for å endre norsk WTO-politikk, var dette bare startskuddet på skuffelsene.

Blant dem som bidro sterktest til å trykke debatten ned i gamle grøfter var bøndenes eget hofforgan, avisen Nationen, som henfalt til det outrerte bilde hvor organisasjoner som Fremtiden i Våre Hender og Kirkens Nødhjelp løp den globale agrobuisnessens ærend. Logikken fra bøndene var militant, og minte ikke så rent lite om den George Bush jr. forfekter: hvis du ikke er med oss, er du mot oss. Hvis du ikke støtter min politikk, støtter du deres.

Egentlig hadde WTO-debatten potensiale til å bli noe substansielt nytt i et globalisert mediebilde. For første gang så vi virkelig hvordan nasjonale – og i sin tur - internasjonale beslutninger påvirker både norske arbeidsplasser og fattigfolk på landsbygden i vest-Afrika.

Isteden ble den redusert til en tradisjonell debatt mellom de klassiske norske frontene, hvor høyresiden ikke klarer å se lengre enn smale bedriftsøkonomiske prinsipper, mens de nasjonalistiske bondesympatisørene tviholder på de tradisjonelle innretningene for landbruket.

Når spørsmål åpenbart har globale konsekvenser bør debatten også preges av globale perspektiver. Regjeringen bør være de første til å svare: hvordan er det mulig å sende fiskeri – og landbruksministeren til WTOs ministermøte, mens utviklingsministeren blir sittende igjen hjemme? Og videre, hvor er samme mann når en av verdens største eksportører av klimaendringer bestemmer om man skal bygge forurensende gasskraftverk?

14 comments:

PilogBue said...

Hm, det er kanskje på tide vi ser videre fra debatten i fjor høst, tollef.

Når det er sagt: det er forunderlig at når jeg nå er på ferie i distriktsnorge, så er det betydelig bedre WTO dekning i mediene her enn i hovedstaden. Det viser bare hvor fjernt hovedstadseliten er fra verden omkring seg.

Ellers er jeg enig i dine synspunkter, men vi må som sagt videre.

Jeg tror for eksempel at ønsket om gulv for arbeiderrettigheter faktisk er et skjult angrep på arbeidsinnvandring i rike land. Det hele blir et patetisk forsvar for vår egen overflod, som vi på den solidariske venstresiden har påpekt må reduseres dersom verden skal bli bedre og ikke minst dersom den samme verden ikke skal gå under av klimautslipp og økodød.

Det er den samme overfloden som vil være truet dersom arbeidere fra fattigere land kommer hit og innfører "globale" lønninger på det norske markedet. Se da har vi en skikkelig nøtt! For da kommer våre solidariske krav om global utjevning og møter oss i døra. Og det er ikke sikkert vi er interessert i å hilse engang.

Anonymous said...

Vet du så mye om norske bønder og landbruk du da? Det virker ikke slik på meg.

Sindre Stranden Tollefsen said...

Kjære Jafro.

Nei?

PilogBue said...

Hva er det å vite da, Jafro? Opplys oss!

Anonymous said...

Men hvorfor er det sånn? Interessant analyse, men for å komme over til en storstilt kampanje for å endre disse rammene så raskt som bare det (joda), må du også gi en analyse av årsakene. Kaare

Anonymous said...

Norge er et langstrakt land. Klimaet er helt forskjellig i landets ulike deler. Mens man klarer tre slåtter (gress) i fruktbare Nord-Trøndelag, er man heldig hvis man klarer to i Hattfjelldalen.

Som på de fleste andre områder, skjerpes profittgrensene stadig. Som bonde er man i dag nødt til å øke produktiviten, eller rett og slett glemme hele garden. Dette fører til større og større gårdsenheter i landbruket.

Dette kan motvirkes ved hjelp av landbrukssubsidier. Noen deler av landet trenger mindre subsidier, noen trenger mer. Hovedsaken er at matproduksjonen og bygdene holdes utenfor den verste profittmaksimeringen. Slik slipper vi at f.eks. hele midt-norge blir redusert til to-tre produktive kjempegårder, gjerne eid av den samme bonden.

Tenk litt langsiktig, hvis nedbyggingen av distriktsnorge skal fortsette i 50-100 år til blir slike kjempegårder en realitet. Profittgårder er ikke til det beste for verken Norge eller resten av verden. Risikoen for sykdom er større, matproduksjonen vil bli koblet til verdensbørsene i større grad (når den ene går ned, følger den andre med). Profitten samles på få hender og kommer ikke distriktene til gode (Synnøve Finden er et børsselskap, som eies av et fåtall kapitalister).

Det er typisk å se at Nationen og de norske bøndene blir fremstilt som grådige og usolidariske av Oslofolk og Oslopresse. FIVH hadde sitt latterlige utspill høsten 2005. Rettferdig handel er selvsagt et flott initiativ, men vi må også ivareta lokal og mest mulig variert matproduksjon.

Det er kapitalismens profittjag som er problemet - for både norske og utenlandske bønder. Å sette dem opp mot hverandre som i et annet sjakkspill tjener ingen av partene. Det bidrar imidlertid til å forkludre utsikten en hel del.

Sindre Stranden Tollefsen said...

Nå kan man gå inn i flere debatter her. Den åpenbare er kanskje innretningene for subsidieregimet i Norge.

Det var imidlertid ikke hovedpoenget i mitt innlegg. Hovedpoenget er det du tar opp mot slutten.

Jeg sa ingenting om egoisme når det gjaldt norske bønder.

Det er nok en viktig drivkraft, men ikke mitt hovedanliggende når jeg kritiserer dem.

Mitt poeng er at de gamle erkefiendene langs den ortodokse venstre-høyre dikotomien hindrer nytenkning.

Egne posisjoner blir viktigere enn faktisk å tenke nytt. Med det sier ikke jeg at løsningene ligger på bordet enda.

Det må imidlertid skapes et klima hvor vi er enige om en bunnplanke, som er at norsk subsidiepolitikk ikke skal legitimere den eksportdrevne politikken til EU og USA.

PilogBue said...

Jafro har tydeligvis begge beina godt nedi den norske siloen, og det respekterer jeg fullt ut. Det er en tøff posisjon, men noen må ta den.

Du er inne på viktige ting, men de kan løses dersom man endrer subsidieregimet.

Den subsidiepolitikken du snakker så varmt om, forsvares høyrøstet av Bondelaget, en organisasjon nettopp for de største brukene i Norge. De ønsker produksjonsdrivende subsider, slik at de som produserer mest skal få mest.

Småbrukarlaget derimot, er av en annen oppfatning, og har, når de har satt seg inn i det blant andre Kirkens Nødhjelp har forfektet i denne debatten (forøvrig sammen med FIVH), sagt seg enig i at en omlegging av subsidieregimet, slik at det er andre kriterier enn produksjon som definerer størrelsen på støtten. Slike ordninger finnes også idag, men det må perfeksjoneres og utvides, parallelt med at produksjonsdrivende støtte avvikles.

Her snakker jeg altså om støtte til arealdifferensiering, økologisk produksjon, kultur - og landskapsvern, dyrehelse, mangfold , tilrettelegging for tilleggsnæringer på gården m.m.

Tollef har rett i at gamle høyre/venstre og by/land dikotomiseringer står i veien for åpenbare og gode løsninger i denne debatten. Vi må over i et spor der alle som mener vi skal ha et Landbruk i Norge setter seg ned og ser på nye løsninger, ikke kvesser knivene til kamp hver gang man ser en meningsmotstander.

PilogBue said...

Nå må forøvrig redaktøren av denne siden våkne opp fra dvalen og lukte på kaffen, mao, det bør vel snart skje noe her, eller?

Anonymous said...

Du har ikke svart på utfordringen min? Kaare

Sindre Stranden Tollefsen said...

Vi er tilbake til en gammel debatt vi har kjørt her tidligere.

Til hvem er det norske politikere svarer?

Det er jo åpenbart norske velgere. I WTO-forhandlingene er det overtydelig. Man svarer for sin egen nasjons interesse.

Det foreligger ingen felles visjon. En visjon som f.eks kunne vært Joseph Stiglitz sin om en forpliktelse til å utrydde fattigdommen innen 30 år.

Da må man tørre å hente legitimitet andre steder. Hos andre mennesker i andre land.

Og da må norske journalister holde dem ansvarlig for denne forankringen.

Wanvik er opptatt av at hvis vi forandrer det norske folkedypets holdninger vil dette kunne skje. Fordi norske folk skal sette andres interesser foran sine egne.

Vel. En annen strategi kan være å spørre norske politikere hva de egentlig vil. Hva som egentlig er deres store prosjekt med å være politikere. Og få dem til å forplikte seg til et mye større prosjekt (som vil koste) for de neste 30 årene.

Litt usikkert på hva som er mest ambisiøst

oakleyses said...

jimmy choo outlet, instyler, abercrombie and fitch, celine handbags, nfl jerseys, mac cosmetics, canada goose jackets, herve leger, soccer shoes, ugg boots, beats by dre, north face outlet, mcm handbags, ugg boots, ghd, soccer jerseys, vans shoes, canada goose outlet, uggs outlet, wedding dresses, babyliss pro, longchamp, ugg australia, new balance shoes, ugg pas cher, ferragamo shoes, lululemon outlet, canada goose, rolex watches, bottega veneta, canada goose, valentino shoes, marc jacobs, reebok outlet, uggs outlet, ugg boots, hollister, giuseppe zanotti, birkin bag, p90x, north face jackets, ugg, mont blanc, asics running shoes, nike roshe run, chi flat iron, moncler, canada goose uk, canada goose, insanity workout

oakleyses said...

ray ban, timberland boots, parajumpers, wedding dresses, moncler, vans, louis vuitton, supra shoes, air max, converse shoes, moncler, moncler, gucci, coach outlet store online, swarovski, montre homme, hollister, toms shoes, iphone 6 cases, oakley, pandora charms, moncler, karen millen, canada goose, juicy couture outlet, pandora charms, hollister, canada goose, ralph lauren, rolex watches, lancel, converse, louboutin, hollister clothing store, moncler outlet, swarovski crystal, baseball bats, pandora jewelry, juicy couture outlet, ugg, links of london, air max, ugg, thomas sabo, moncler

Unknown said...

www0522

coach outlet
wellensteyn jackets
ugg outlet
dc shoes
nike air max 2015
canada goose outlet
salomon shoes
fitflops sale clearance
longchamp handbags
mulberry handbags