Friday, January 12, 2007

WTO på TV2: Trist debatt


Med et par hederlige unntak var onsdagens Holmgang-debatt et trist skue.

16 måneder etter dukket en ny debatt opp i Holmgang, med mer eller mindre de samme aktørene, med de samme standpunktene. Siden WTO-debatten virkelig stormet høsten 2005 er det ingen bevegelse, ingen fremgang.

Å få landbruk og WTO til å handle om noe annet enn tariffer og norske bønders manglende ansvarstagen virker som tilsvare kampen mot gravitasjonskraften.

Norske journalister er opptatt av en eneste ting: hvor jævlig norsk bondekorporatisme er når de - egenhendig - holder lutfattige bønder ute fra sine merkeder.

Journalistene henger selvsagt igjen i den eldgamle by-land aksen som i alle år har vært en sentral akse i norsk politikk. Den er enkel, den har alle de konnotasjonene den "progressive" byeliten trenger og er intet annet enn barnslig.

La meg prøve å si det en eneste gang til: hovedkampen må stå om å få slutt på skadelige SUBSIDIER. Kutt i tariffer er meningsløst så lenge de ikke kommer etter subsidieregimet er lagt om. Jeg fatter ikke at det skal være så fryktelig vanskelig.

Vel, alt er imidlertid ikke bare trist å leit. For å gi fredagen et lite løft, sjekk ut min gode venn og allierte, Eivind Archers kronikk i dagens utgave av Morgenbladet. Flere grunner til å være stolt av både Kirkens Nødhjelp og SV!

Merk også at etter Kirkens Nødhjelps langvarige press snakker flere av de sentrale aktørene, som Attac, Bondelaget og Bonde og Småbrukarlaget om deling av internstøtten. Dessverre foregår dette utenfor medienes søkelys - men det er her ny politikk nå vil skapes. Bra!

2 comments:

Sigurd MT said...

Hei Sindre.

Jeg så ikke dette programmet, men vi har jo snakket om dette tidligere. Som en rettferdighetsforkjemper og tilhenger av norks landbruk havner jeg mellom barken og veden her. Men synes debatten om akkurat dette temaet har blitt noe hardere enn det realiteten tilsier.

For den gjennomsnittlige bonde i et u-land er ikke eksport til i-land i hovedfokus. Toll og subsidier i nord er i første rekke ødeleggende for store gårdeiere i sør. Ser helt klart hvorfor KN har egasjert seg i dette, men er veldig overrasket over hvor hovedfokuset ligger. KN i praksis satser alltid på prosjekter på mikro nivå, med lokal tilhørighet, men plutselig ble eksport jordburk det viktigste.

Jepp, det var det jeg hadde på hjertet Sindre. Håper du fikk en liten nøtt her;)

Sigurd

oakleyses said...

coach factory outlet, coach outlet store online, louis vuitton outlet, coach purses, tiffany and co, nike free, prada outlet, michael kors outlet, nike shoes, chanel handbags, kate spade handbags, louis vuitton outlet stores, gucci outlet, louis vuitton, prada handbags, louboutin, michael kors outlet, louboutin outlet, longchamp handbags, michael kors outlet, michael kors outlet, longchamp handbags, jordan shoes, tiffany and co, oakley sunglasses, burberry outlet, oakley sunglasses, christian louboutin shoes, oakley sunglasses cheap, coach outlet, michael kors outlet, air max, louis vuitton outlet, true religion jeans, louis vuitton handbags, burberry outlet, ray ban sunglasses, kate spade outlet, michael kors outlet, true religion jeans, air max, tory burch outlet, polo ralph lauren outlet, ray ban sunglasses, longchamp outlet, polo ralph lauren outlet, louboutin