Thursday, October 26, 2006

Godt jobbet kjære embedsmann!


Det ser ut til at vårt kjære embedsverk gjør et forsøk på å få WTO-forhandlingene på bena igjen.

Dagens omtale i Klassekampen (s.6) om de hemmelige samtalene på embedsmannsnivå er godt nytt for oss som vil ha WTO på sporet igjen.

Mens stillehavsøyene nå tvinges inn i bilaterale samtaler med sin 1400 ganger større motpart EU, og Kenya må tillate Singapore Issues i EPAen med EU, ser vi at kongressvalgene i USA antakelig gjør det vanskelig å få ting til å skje i WTO i den nærmeste fremtid.

Da er det godt å ha noen som prøver!

Så får vi heller tillate den ravende gale Asbjørn Wahl fra "Aksjonen for Velferdsstaten" å ønske seg tid til kontemplasjon og ettertanke: ”Det er derfor lite å glede seg over at den norske regjeringen nå driver et svært aktivt diplomati for å få forhandlingene så raskt i gang igjen”.

3 comments:

Anonymous said...

Hvordan og hvorfor er det positivt at forhandlingene kommer i gang igjen? Hva vil være annerledes denne gangen?

Anonymous said...

hei sindre. Fordi jeg for tiden er i steinkjer og kjeder meg, og fordi jeg går en framtid som konfirmantprest i møte, har jeg fått meg blogg. For tiden går det en viktig debatt om gasskraft der - med viktige aktører. Tenkte kanskje at du var interessert. Legger en lenke til bloggen din, så blir vi nesten i familie.

hilsen www.englalaks.blogspot.com

Sindre Stranden Tollefsen said...

Hei Svenni. Har lagt deg til som link. Morsomt at dere tullegutter fortsatt tøyser og fjaser. Fortsett med det.
Har du forresten lagt merke til at å skrive "gjennomsnittsstudent på Blindern" er det samme som å vise for verden at du selv mener at du er alt annet enn det?

Nuvel. Så til Jafro:

I WTO hadde de fattigste landene rukket å skape et kraftfullt fellesskap for å kjempe frem sine krav. Etter kollapsen i forhandlingene må de nå gå én og én i møte med rike land.

For et land som Kenya er situasjonen desperat. På menyen i det siste utkast til en bilateral avtale med EU ligger blant annet de omstridte Singapore Issues. Dette er fire forhandlingstema som ble sett på som så utviklingsfiendtlige at u-landene klarte å presse tre av dem ut av WTO-forhandlingene i Cancun i 2003. I den avtalen som nå inngås mellom Kenya og EU er alle fire på plass, noe som vil ramme det kenyanske samfunnet på områder som angår grunnleggende samfunnstjenester.

Det fellesskapet fattige land har bygget for å demme opp mot de mest aggressive vestlige handelsinteressene har tatt år å konstruere. Nå er det en reell mulighet for at byggverket faller sammen.

I utkastet til WTO-avtale som ble forhandlet om i sommer finnes enkelte positive trekk, spesielt knyttet til fattige lands rett til å beskytte sårbare produktgrupper og markeder. I tillegg vet vi at WTOs tvisteløsningsmekanisme har avgitt dommer mot EU og USAs eksportsubsidier på sukker og bomull.

USA bruker 4,7 mrd dollar i støtte til sine hjemlige bomullsprodusenter, som i sin tur underminerer livsvilkårene for to millioner småbønder i Vest-Afrika. Ved hjelp at presset fattige land har øvet i WTO har det nå blitt fortgang i prosessen for avvikling av disse subsidiene.